Menjek ne menjek?

Hetente kapok nem kevés mailt,  írjam le, hogy kell szappan tkészíteni.
Tegnap egy nagyon rossz hír megerősített abban, hogy ezután sem fogok ilyet csinálni. De kezdjük az elején.
A delikvens éjszaka megálmodja, hogy szappant fog készíteni, mert tetszik, már kipróbálta nem viszket tőle, kiélheti a kreativ hajlamait, nem fog unatkozni a baba mellett, jó pént lehet vele keresni, és különben is, most divat, addig üssük a vasat amíg meleg. Odáig eljut a neten, hogy lúggal készül, és innentől kezdve elvárja, hogy míg le nem szárad a kezem addig írjam a mikéntet, illetve üljek a gép előtt szünet nélkül, és válaszoljak a kérdéseire.
Hiába kérlelem szépen, hogy menjen el tanfolyamra, ha igényli ajánlok is neki  mert abszolút vakon van, elemi dolgokkal sincs tisztában, nem érdekli, megsértődik jó esetben, rosszabbik, mikor oldalakon keresztül előadást tart a siralmas anyagi helyzetéről, idő hiányról, stb.
Márpedig meggyőződésem, hogy a balesetek elkerülése végett, és hogy igazán használható jó szappanokat készítsünk kell a tanfolyam. Olcsóbb, mint a rengeteg kidobált elrontott szappan. Érkezett olyan kérdés is, hogy lefektessem-e a gyereket mikor nekiállok szappanozni? Na ettől kaptam sikítófrászt! Ezt tényleg el kell magyarázni?- hogy gyerek mellett nem dolgozunk veszélyes anyaggal, és szigorúan mindent vegyszert elzárva tarunk !!! Én még azt sem veszem jó néven, ha a felnőtt gyerekeim meg a férjem ott lábatlankodik közben, mert rutin ide-oda már nem csak a szappanra figyelek.
A lúg (NaOH) veszélyes! Nem kell tőle félni, de TISZTELNI kell!!! Az első és legfontosabb, meg kell tanulni feloldani, használni, az esetleg felmerülő problémákat tudni kell kezelni, mert fontos, hogy ha baleset történik ne essünk pánikba. Jó ha ezt személyesen megmutatja valaki, felügyeli az első próbálkozásainkat.
Meg kell tanulni az olajok zsírok tulajdonságait, tisztában kell lennünk a gyógynövények illóolajok hatóanyagaival, tudni kell használni a receptszámláló programokat. Ne felejtsük el, kérhetünk szappanreceptet bárkitől, de akkor az nem az én szappanom, hanem azé akié a recept. Ő találta ki, nem más. Sokszor órák, mire a programmal megszületik egy igazán jó recept, amit aztán évekig tudunk használni, mert bevált, esetleg bázisalapként. Tudomásul kell venni, hogy a szappan nem csodaszer, arra való, hogy tiszták legyünk., de erről már írtam.
Évek rutinja gyakorlata kell hogy elmondhassuk, igen, én tudok szappant csinálni. Már nem borogatok össze mindent ész nélkül ami a kezem ügyébe kerül, mert tudom hogy minek mi a hatása, milyen színű marad.
Szívesen segítek annak aki megakad, de csak akkor, ha látom, hogy van már alapja, és veszi a fáradságot arra, hogy dolgoknak utánaolvasson. Elkeserít, hogy hetente harmincszor kell ugyanazt leírnom, mert arra sem érdemesít, hozzáteszem saját magát sem, hogy a lap aljára letekerjen és elolvassa amit 10 perce írtam.
Amikor én kezdtem még net se nagyon volt, magyarnyelvű oldal egy se, meg tanfolyam se. Nagyon nehéz volt, nem volt kitől kérdezni, nem voltak fotók, most már van, tehát tessék kihasználni. Külföldi oldalakat nézegetve, külföldi könyvekből tanultam, meg a saját káromon. Megdöbbentő, egyesek egy alaptanfolyam, meg 2 kiló szappan után milyen egóval osztogatják az észt, meg a hülyeséget.
Tudatosuljon mindenkiben, hogy ez nagy odafigyelést, komoly tudást igénylő feladat. A súlyos balesetek elkerülése végett kell a tanfolyam. Ha több mázsa elrontott szappant kidobálsz, nem csak a pénztárcád bánja, de a környezet is!-ezt se felejtsd el!
Tehát a tanfolyamon megtanítanak arra, hogy mit hogy kell csinálni, elmondják a veszélyforrásokat azok kezelését, megtanulod a biztonságos lúgoldást, massza keverést, formába öntést, receptszámoló program használatát, alapvető adalékok használatát, anyagok beszerzési forrásait és ha majd ezt begyakoroltad, lehet tovább lépni.
Tudom hogy ez mind pénz, de ne felejtsük el, annak is pénz az ideje, energiája, tudása, akitől kérdezel.
100-ból 96 úgy jön, hogy csak magának meg a családnak, és 2 hét múlva már a szappanjait árulja a neten, vásárban itt-ott. Akkor... miről beszélünk?
http://creativiky.hu/ őket azért ajánlom, mert tudom, hogy lelkiismeretesen tartják a tanfolyamokat, plusz rendkívül segítőkészek.

45 megjegyzés ehhez: "Menjek ne menjek?"

  1. SZIVEMBÖL SZOLTÄL!!! Igy igaz...

    Judwil,
    akkor már nem volt felesleges megírni.

    nagyon jó volt ezt a bejegyzést végigolvasni! habár még én is újnak mondanám magam, mivel még csak egy éve készítgetek szappant itthon, de főként a saját időmet fordítottam arra, amit elsajátítottam. Sajna tanfolyamon én sem voltam, de egy biokémia szigorlattal a hátam mögött éreztem magamban annyi erőt, hogy nekilássak. teljesen megértelek, hogy az ember a saját gesztenyéjét nem szívesen osztogatja el. én is creativikit szoktam javasolni és a netet. Meggyőződésem, hogy aki keres, az talál, azt szoktam mondani, hogy valószínű az atombomba is fenn van, csak jól kell keresni, csak nem ajánlom senkinek! :) Szerintem is álságos azt állítani, hogy az ember csak a saját családjának akar szappant készíteni. Én nem titkolom, hogy ebből csinálom a konyhapénzt! A gyerekeket én anyukámhoz passzolom, ha kutymálhatnékom támad, nem csoda, hogy a nyáron alig készült szappan itthon a négy gyerek mellett. A legideálisabb egy erre a célra használt lakrész, műhely, aminek magasan van a kulcsa. további jó munkát neked!

    Gizus,
    örülök, hogy egyetértünk. Ismét nem lettem népszerű ezzel a bejegyzéssel, de nem véletlenül írtam. Sajnálom, hogy sokan mailban mondják el a hozzá fűzni valójukat, jó lenne itt, hogy tudjunk róla beszélni, és lássa mindenki. Távol áll tőlem, hogy bárkit is leszóljak, és természetes, hogy a hobbin túl pénzkereseti alap lesz, de akkor is tartsuk be a szabályokat. Ezzel a szigorlattal az ember ugye feltételezi, van fogalmad alapvető dolgokról, de akinek nincs semmi nincs... az hogy... miért...? Tényleg megvárjuk, míg történik egy súlyos baleset? Égnek áll a hajam, mikor olvasom, az egyik oldott lúgot postáz, a másik neten tart tanfolyamot, és még sorolhatnám! Addig csinálják ezt, míg a hatóságoknak szemet fog szúrni, és majd lehet sutyiban, a sufniban, mint nemrég a pálinkát főzni.
    Én azt mondom inkább segítsünk egymásnak, de segíteni csak annak lehet aki hagyja, és megtesz érte minden tőle telhetőt. És igen! Jó pap is holtig tanul!

    Névtelen :

    Tényleg? Oldott lúgot postán? Basszus, ilyen állattal még nem találkoztam.

    Én már igen!

    Nagyon szeretem a szarkasztikus humorodat és a kendőzetlen őszinteséged!
    Én is úgy kezdtem a szappanozást, hogy alaptanfolyam és csak magunknak. De, jött a nagy "fertőzésem", először elolvastam mindent, mindenféle oldalakon, majd meg is akartam csinálni, azaz meg is csináltam, meg egyre több saját ötlet jött. Ránéztem valamire, már a szappant láttam benne.
    Óránkénti tisztálkodással sem lehetett volna elpusztítani azt a mennyiséget, amit sikerült felhalmozni. Így kaptak a barátok, majd ismerősök is. Ekkor már nagyon deficites hobbi lett a szappanozás. Eladni sikerült valamicskét, de még mindig nem nyereséges a hobbim. Igaz, marketinges létemre az én szappanjaim nem csodaszerek, így nem is kelendőek. Nem tisztítanak légutat, nem gyógyítanak 1500 féle kórt... már gondolkodom, hogy mégis meg kéne tenniük:-))
    Gyógyulj meg mielőbb!

    Maranna,
    a többséget kifejezetten iritálja. Pont a napokban Judwillal rákérdeztünk egy blogban, hogy tisztít légutat a szappan? Szövegértésből, ülj le fiam, egyes! Természetesen magad döntöd el hogy milyen marketinggel adod el őket. Én ennél sokkal többre becsülöm a vásárlóimat, de magamat, és a szappanjaimat is! Nem olcsó hobbi tény és való, de ha már valaki eladja, meg még tanfolyamot is tart,akkor annak legyen valós tudása!!! Ha lenne, nem szorulna erre rá! Mert 1 darab 4 órás tanfolyamon hallottakkal senki nem válik mesterré!!! Hosszú évek alatt lehet rutint, tudást szerezni. További jó szappanozást neked.

    Nos itt a mäsik kenyes kerdes!En azert szivesen megneznek egy olyan tanfolyamot, amit az a "MESTER" tart aki 4 honap utän annak kepzeli magät! Egyre jobban az az erzesem ez mär nem is a szappanozäs szepsegeröl szol! Üzlet annak,aki tanfolyamot tartja,annak aki resztvevö...mert 2 het mulva a Meskän meg ki tudja hol probäl tuladni a sokadik szilikon formäba tunkolt szappanjän.Nem szämit ha a gyerekek mellözve vannak,az sem ha felig megvakul...mert azt hiszi ez majd micsoda penzkereset lesz... Innentöl kitöröltem amit meg irtam...lezärnäm egy stilusos mondässal: "A sok bäba közt elveszik a gyerek!"

    Judwil,
    sajnálom, hogy kitörölted, elolvastuk volna. Persze, hogy nem arról szól, hanem a pénzről. 4 hónap után MESTER, ugyan! Hetente egyszer elvégzi ugyanazt a tanfolyamot? Vagy milyen 4 hónap, mikor a tanfolyam utáni héten már ömleszti a tanfolyamon készült szappanokat a Meskára, ide-oda. Én látni se akarom az ilyen tanfolyamokat. Egyébként meg ki ellenőrzi ezeket a mindentudókat, ki veszi erre a fáradságot, időt. Írnak a neten is akkora baromságokat, hogy az ember esze megáll, és ha felhívod rá a figyelmét, még Ő lesz vérig sértve. Pont a napokban volt erre példa.

    Nem értek egyet a tanfolyam "mindenhatóságával", pont azért, mert amíg az ember nem jár utána fogalma sincs, hogy kihez kerül, az illetőnek honna van a tudása stb. Ha meg már az ember hónapok óta kutakodik, akkor gondolom jórészt elsajátítja azt, amit egy rövidke tanfolyamon tanítanak. Vagy tévednék?

    Nem régóta foglalkozom ezzel, de sokat olvastam mielőtt nekiláttam, nem rontottam még el egy adagot sem pedig már csináltam jópárat. Receptet sem kértem, talán kialakul az is lassan.

    Az eladással szerintem az a baj, hogy iszonyatos mennyiséget lehet előállítani rövid időn belül, ráadásul a felhalmozódó szappan helyigényes is.

    Mondjuk én nem árulom, mert nagy a család, szerencsére, elfogy. És még messze nem tartok ott.

    Nem állítom, hogy a tanfolyam, mindenható. Azt viszont igen, hogy egy jól megválasztott tanfolyamon komoly tudást kapsz, és a hónapok alatti kutakodással nem sajátítod el ugyanazt. Én is tartottam felkérésre tanfolyamot, 10 emberből 6 nem is tudta miért jött, mert szerinte már mindent tudott.Foggggalmuk sem volt alapvető dolgokról, a tudásuk arra terjedt ki, hogy milyet akarnak csinálni, és itt hosszú szünet következett. Én is rontottam már el szappant, kidobtam, bár mások azzal a hibával simán nem törődve eladják. A hibákból is sokat lehet tanulni.
    Annyi szappanod lesz, amennyit csinálsz ugye. Ha sokat, akkor sok lesz. Nem ez a baj az eladással. Kell a konkurencia is, de jó lenne, ha ez egészséges előre vivő konkurencia lenne, nem a tudatlanságra, becsapásra alapozva.
    Akkor is azt mondom, bár sokaknak sértő, hogy néhány kiló szappan után felelőtlenség másokat tanítani.

    Ez utóbbiban teljesen igazad van.

    Hát nekem akkor is sok lesz, ha keveset csinálok. :D Pedig mindig háromszor meggondolom. Vagy csak máshogy értelmezem a sokat.

    És sokat gondolkoztam ezen az egészen - hogy hol kezdődik a becsapás? Az embereknek általában a színtelen szagtalan szappan kell legkevésbé, mert másra vannak beállítódva. Vajon ha az ember tesz bele színezéket csak a színe kedvéért az már ideszámít? Vagy csak ha olyan hatóanyagokat sorol fel amik hatnának ugyan, ha nem szappanban lennének. Vagy még ez sem?

    Érdekelne.
    Tényleg örülök, hogy nálunk elfogy, így nem kell ezeken túl sokat morfondíroznom. De azért érdekel, hogy hogyan látjátok.

    A becsapás ott kezdődik számomra, mikor valaki oldott lúgot árul a neten kezdőknek, az én saját szappanomat, amihez kb. annyi köze volt mint Neked,(csak illusztrálás)szintén a neten árulta, hogy elmúlnak az ujjnyi visszerek a lábadról ha ezzel mosakszol, megtévesztő, ahogy a szappanban lévő hatóanyagokat csodaszerként állítják be, elmúlik a torokfájásod, hasonlók. Nem tekinthető természetes szappannak az, amelyikbe kerül bármi amit kémiai úton állítanak elő, színezék, illat,hasonlók. Kivételt képez a NaOH, és a KOH, mert enélkül ugye nem lesz a zsírból-olajból szappan. Általánosságban elmondható, hogy egy 4 tagú családban 2 felnőtt, 2 gyerek mellett 1,5 kiló szappan 3-4 hónapra elegendő. Kevesen tudják, hogy az igazi illóolajok is sokaknál kiváltják az allergiát. Sajnos megszoktatták velünk, hogy a szappan nagyon illatosan habzik.

    Hasonlo velemenyen vagyok! Ha pedig bärmit beletettem a szappanba amit kemiai uton ällitanak elö...kötelessegem feltüntetni! Az emberek különbözöek, az elväräsaik egy szappantol szinten!Mindenki maga dönti el mit szeretne. Viszont eszembe sem jutna valamit ugy reklämozni ami abszolut valotlan!(Bocsänat,de hogy lehetnek hiteles...amit magam sem hiszek el.)Vegyük mär tudomäsul a csokis szappan nem fogja a vernyomäsodat csökkenteni,a mäsik nem javit a torokfäjäsodon...es a bio-bio összetevökböl keszült szappan sem jobb mint a mäsik ha mär a luggal talälkozott! Az viszont ketsegtelen az emberek elhiszik, mert ugye ha mär bio...az csak jo lehet!

    Azt hiszem akkor egyetértünk. Az illóolajos rész engem is mindig megdöbbent, az is, ha úgy teszik bele, hogy nem tudják mire való / milyen mellékhatásai vannak.

    Az oldott lúg / más szappanjának az árulása elég durva, erre nem is lehet mit mondani.

    A felhasználási mennyiséget pedig nagyon köszönöm, ez egy olyan információ, amit a természetemnél fogva képtelen lennék megfigyelni, ezért nagyon hasznos számomra.

    Judwil,
    arra kíváncsi lennék mennyi csokit rak valaki a szappanjába ahhoz, hogy "használjon". Minimális mennyiséget, mert különben túlmelegszik, tönkre megy a szappan, és ki KELL dobni.
    Motymoty, ugye tudjuk, hogy a szappan nagyon kevés időt tölt ahhoz a bőrünkön, hogy attól gyógyuljunk, ráadásul a lúg megeszi a hatóanyagok nagy részét. Kicsit visszaolvasol, erről már írtam szintén nem népszerű bejegyzést. Nálunk a múlt héten elfogyott 4 db. szappan. A 2 fiú edzésen kölcsön adja, gyakorlatilag az egész csapat azzal fürdik. Otthon 1 a zuhanyzáshoz, 1 a kézmosáshoz. Illóolajnál a legnagyobb döbbenet, mikor a filléres kémiailag előállított utánzatot használja, mert vakon van, vagy csak simán zsugori.

    Nem kell egész éjszaka a bőrőn tartani a szappant?? :)

    Sajnos erre nézve egyébként nem találtam információt, hogy mi az amit megesz, mi az amit nem, pedig nagyon érdekelne. Az, hogy sok minden eltűnik nem volt kérdés, mert ugye a színét is megöli példának okáért sok esetben.

    Szerintem a házi szappan azért nagyon jó, mert szórakoztat, kikapcsol (ha csinálom) és tudom mi az amit beletettem, tehát annál több biztosan nincs benne. Nálunk mindenki allergiás többé-kevésbé, tehát a bolti nem opció. Hogy mi marad benne az érdekelne, de engem már a mi nincs benne is nagyon boldoggá tesz.

    Névtelen :

    Megszólítva érzem magam! Teljesen kezdő vagyok (3 szappanon túl, egyik kisebb kudarc, második jobb, harmadik érik), és pont ezek a kérdések foglalkoztatnak. Érdemes-e kezdő tanfolyamra menni, amikor az internet tele van információval, cikkekkel, tapasztalatokkal, táblázatokkal, videókkal? A legtöbb helyen azt olvasom, hogy mindenkit érhetnek meglepetések, próbálkozni, kísérletezgetni kell egy jó recept megalkotásáig.
    Engem is beszippantott a szappankészítés, egyszer ha eljutok odáig talán én is árulnám a műveim - de mikor jön ez a pont? Hány év, hány tanfolyam, hány szappan kell hozzá? Vagy elég egy jó recept, vagy valaki, aki hajlandó pénzt adni érte? Engem nem csak a pénzkereseti lehetőség, hanem a szappan mint egész (változatossága, formálhatósága, színezhetősége, illatosítása) fogott meg - inkább a kreatív oldala érdekel, mint a használati. És egyetértek Motymottyal "a házi szappan azért nagyon jó, mert szórakoztat, kikapcsol".
    Amida

    Motymoty,
    pedig van, kevés helyen, mert igazán kevesen értenek hozzá. Ajánlottam ilyen helyet.
    Névtelen,
    a hszed alapján döntse el a saját lelkiismereted, hogy mennyi idő, tudás, gyakorlat kell a szappanjaid árulásához.
    A jó recept megalkotása feltételezi, hogy tudod használni a szappankalkulátort. Ott minden le van írva.
    További jó szappanozást Nektek.

    Köszönjük. Neked is! És jobbulást!

    Motymoty,
    nincs mit, és
    köszönöm szépen.

    Névtelen :

    Én igazából azt nem értem hogy valaki a 30 Meskás szappanbolt után miért akar egy 31.-et is nyitni(vagy egy újabb webáruházat)Bár azt mondják hogy az olajak,gyógynövények,illók variálhatósága végtelen,szerintem nem fog nagyon újat mutatni a termékeivel hisz már az orvosi szenestől kezdve a ganoderma gombásig mindenféle kapható.Persze lehet hogy másnak nem ez a véleménye.

    Névtelen,
    ki miben hisz,illetve kivel mit tudnak elhitetni. Variálni lehet, de az alap akkor is az marad ami. Nyilván el akarja adni a feleslegét, illetve ebből akar élni. Bár én nem Mo-n élek, biztos vagyok benne, hogy max. 3 szappanos ellátná az egész országot. Sufni körülmények közt is naponta sok tíz kiló szappant lehet készíteni.

    Névtelen :

    Igen,ráadásul egyre több helyen vannak ilyen natúrszappanok.Legutóbb mikor a DM-ben voltam, ott figyelt a polcon a kecsketejes szappan(amilyet a bioboltban vásároltam)Igaz nincs benne szőlőmagolaj,meg sheavaj,de egyetértek azzal a nézettel hogy a szappan csak egy tisztálkodószer.Nekem csak az a lényeg hogy méregmentes legyen,és fürdés után tiszta legyek.Aztán meg jöhet a szőlőmagolaj és/vagy sheavaj.

    Névtelen :

    Sziasztok!
    Én is készítek szappanokat, és egyre többen kérdeznek engem is levélben, sőt telefonon is :) Az állam leesett, amikor múltkor felhívtak, hogy már az xhanyadik szappanja nem sikerül, de segítsek sürgősen, mert megrendelésre készítené a szappant, de nem tudja, hol rontja el a szappanjait! MOndtam neki, hogy még tanulnia kellene, mert alapdolgokat nem tud a beszélgetésünk alapján, ajánlottam neki tanfolyamot, linkeket, de a válasz: hogy arra nincs ideje és pénze!

    A hobbiszappanozásról pedig az a véleményem, hogy aki a szappanokkal meskázik vagy feszt vásározik, az már nem is annyira hobbi, viszont ahhoz már engedély kellene!!! Figyelem a Meskát, hetente egy új szappanos tuti feltűnik, szerintem ott senkinek sincs engedélye. Szerintem nem sok idő, amikor ezt már a hivatalos szappanosok is meg fogják unni....

    Névtelen,
    és mit fognak csinálni a hivatalos szappanosok? Körberajzolják a nem hivatalosokat? Vagy elmennek feljelenteni, velük együtt saját magukat is? Ezek szerint Te is tudod, hogy minden egyes szappant külön engedélyeztetni, bevizsgáltatni kellene ha csak 1 mg eltérés is van bármelyik hozzávalóban. Aki a Meskán árul 5 féle szappant, az mind az ötöt 400.000 forintért engedélyeztette? Te ezt elhiszed, esetleg ismersz ilyet?

    A kérdés az, hol húzzuk meg a határt a segítségnél. Az általad említett esetnél én kizárólag egy tanfolyam ajánlásáig mennék el, majd udvariasan elköszönnék. Bár mennyire is tapasztaltnak okosnak érezzük magunkat, nem olyan könnyű látatlanban egy elrontott szappanról véleményt nyilvánítani. Etikátlannak tartom a nem 1000%-os szappant eladni. Ilyenben például semmit sem vagyok hajlandó segíteni.

    Névtelen :

    Üdv,
    igen, utána jártam, mivel szerettem volna én is a hobbimat hivatalosan csinálni a meglévő vállalkozásom mellett, de feladtam, bár nem tartom kivitelezhetetlennek. Most havonta csinálok 2-3 adag szappant, nem vagyok szent, ismerősöknek eladok párat, és ellátok pár barátot, ismerőst, családtagot ajándékszappanokkal, így nem vagyok annyira deficites. Meskán, blogon nem merném árulni :(
    Én a hivatalos szappanosokon a minden engedéllyel rendelkezőket értem, tudom, kevesen vannak. Nem hiszem, hogy örülnek az egyre több "hobbiszappanosnak". Vállalkozóként én sem örülök a "hobbizóknak", de az egészséges konkurencia szerintem csak hasznunkra válik, ha pozitívan állunk hozzá. Az utcánkban 3-an csináljuk ugyanazt a szakmát, teljesen jóban vagyunk, még segítünk is egymásnak, és mégis mindhármunknak van bőven munkája :)

    Névtelen Csilla

    Az egészséges konkurenciáról már többször írtam, kifejezetten jónak tartom. De ugye nem sértő ha azt mondom, hogy nekem nem konkurencia az, aki negyed annyit sem tud mint én, fellángolása első 5 percében végig nézi a blogokat a hatszázadik ugyanolyan szappant megcsinálja, persze nem sikerül, mert fogalma sincs róla hogy kellene jól, és félrevezető marketinggel árulja.
    Na engem ez zavar a legjobban. Mert aki erre a szappanra pénzt áldoz, azért teszi, mert nem kémiai gyári szart akar, és elhiszi hogy ezzel, jót tesz magának a családjának, a szeretteinek.
    Azt most is fenntartom, hogy szappannal egész magyar országot 3 ember ellátja. Ebből senki nem fog megélni hivatalosan úgy hogy 1 utcában hárman is vannak. Nem kivitelezhetetlen, csak drága az engedélyezés. Mikor az árát meghallják, elmegy tőle a kedve mindenkinek. Hány szappant kell eladni ahhoz, hogy maradjon nem havi tisztességes haszon, csak minimálbér?!?

    Névtelen :

    Kedves Dömbi, nagyon tetszett a cikked és teljesen igazad van. Tanfolyamon sajnos nem voltam, de mielőtt belekezdtem a szappanozásba legalább 4-5 hónapon keresztül ment az utánajárás dolgoknak. Mint pl. lúgoldás, kecsketejezés, az olajoknak milyen hatása van a bőrre, kémiai reakciók stb.. Árulni nem árulom, a gondolata megvan, de még nincs annyi legyártott szappan a hátam mögött, hogy azt mondjam, na ezt pénzért adom a népnek. Azt tudom, hogy eddig mi vált be, mi jó a bőrünknek, mi nem. És sikerélményt adott az a dolog, hogy a családomat le tudtam szoktatni a bolti szutykok használatáról. Először nagy volt az ellenállás részükről, mert hát nem olyan illatos, mint egy tusfürdő, nem habzik annyira... aztán már minden szappanból van itthon.. kézmosós, fürdős, borotválkozós, sampon... Ismerősök is kértek szappant, tőlük olajat szoktam kérni, ha beválik nekik az a fajta, amit kaptak.

    Üdv,
    Kata

    Kata,
    örülök, és további sekeres szappanozást kívánok.

    Sziasztok!

    Mar egy hete itt nezgelodom es kicsit felve irok, mert en csak egy "vevo" lennek...

    Igazabol nemis, mert nem hasznalunk szappant. Altalaban! A koromvirag szappan viszont kivancsiva tett. Hallottam mar hiret es kivancsi lennek, hogy a hatoanyagai tenyleg megmaradnak e szappanfozes kozben.

    Na de miert is kolbaszolok itt, ha nem hasznalok szappant? Azert mert szeretme vele dekoralni es illatositani a furdoszobam es mert szivesen vennek ajandekba ismeroseimnek. :) Sajnos beleszerettem nehany szilikon formaba, amit ugy ereztem itt olvasgatva, hogy nem kedveltek... es nagyon szeretem a gyongyvirag illatot, illetve az orgonat.

    Lehet ilyen szappanokat rendelni? Es mi az a mennyiseg amit mar erdemes gyartani? Egyaltalan: a kesz termek arairol lehet kerdezni?

    Kendra, üdvözöllek a szappanos világban.
    Én nem kedvelem a szilikonformákat, nekem nem kihívás. Őszintén szólva én nem vagyok biztos abban, hogy minden hatóanyag megmarad a szappanokban. Ki kell próbálni, neked mi válik be. Az ár mindig a felhasznált alapanyagok árától függ, én a gyógynövényekre nem számolok árat, ha itt az Alpon tudok szedni. Ha különleges igényed van amit mondjuk másik országból, földrészről kell rendelni, azt előzetes megbeszélésnél közlöm árral együtt, ez drágítja a szappant, mert a postaköltség nem olcsó. Vannak olyan illatok amik illóolajként nem kaphatóak, mert nem tudják kivonni, csak kémiai úton tudják előállítani. Ezek allergén kategóriába tartoznak, bár nem mindenki érzékeny rá. 0,5-1 kiló közti mennyiség amit "érdemes" gyártani, mert kell egy mennyiség, hogy tudjam keverni, főleg ha mintás stb.Ha szeretnél tőlem rendelni írj mailt, és megbeszéljük a részleteket. 2 hét múlva megyek Pestre, akkor tudom őket elvinni.

    Névtelen :

    Szia!
    Szívemből szólt ez a kis elbeszélésed és megnyugtatott,mert én igaz csak 1 éve készítek kecsketejes szappanokat,de lépten-nyomon szembesülök a hasonló problémákkal.
    Én azért kezdtem el szappant készíteni, mert egyrészt 10 éve tartok kecskéket,tehát a tej adott volt, másrészt a férjemet érte egy borzasztó kézbaleset és félő volt, hogy nem tud majd dolgozni. 3 gyermekünk van, én félállásban diplomás ápolóként dolgozom a helyi kórházban 63000Ft-ért, a férjem teljes állásban 77500-ért a Városgondnokságnál.
    (Bevallom, nagy iramban tanulom a németet, mert Svájcban szeretnék szerencsét próbálni a szakmámban.)
    Tehát keresetkiegészítés gyanánt kezdtem el. Hónapokig néztem a netet, senkitől nem kértem tanácsot, senkit nem fűztem, hogy tanítson meg.
    Tanfolyamot nem végeztem, mert itthon nincs államilag elismert tanfolyam,szélhálmosok tartanak cirka 15000Ft-ért 1 napos tanfolyamokat illegálisan, mindenféle elismerés, bizonyítvány adása nélkül.
    Vívom a harcom a KÖJÁLlal, szappankonyhát, OÉTI számot kérnek, lassan mindenem meglesz és legálisan vihetem a termékeimet a boltokba.
    Engem is kértek már, hogy tanítsak embereket szappant készíteni, de elzárkózom, a hozzád hasonló érveim miatt.
    A 21 éves munkám során (sebészet-traumán dolgozom) láttam elég sav és lúg mart,mérgezett embert,nem vállalhatom a felelősséget mások cselekedetei miatt.Én is csak vegyész felügyelete mellett készíthetnék szappant.
    Ne haragudj a hosszúra nyúlt hozzászólásért, de ezek kikívánkoztak belőlem.
    Munkádhoz továbbra is sok sikert! Üdv: Kriszti

    Hál Istennek nagy kereslet van a natúrkozmetikai termékek iránt

    Szia Névtelen!
    Creativikyék akit ajánlottam, nagyon megbízhatóak, és komoly hangsúlyt fektetnek az utógondozásra is, ráadásul Viki a kémia doktora, tehát tudja miről beszél. Hatalmas tudás és tapasztalat áll mögötte. Persze mindez nem jelent biztosítékot semmire. Az emberek felelőtlenek, hiába mutatsz magyarázol el mindent, akkor is otthon úgy csinálja ahogy akarja, majd kétségbe esve telefonálgat, bombáz neten.
    Ha Creativikyt megkeresed, ott adnak segítséget vegyész felügyelethez is.
    Szurkolok neked hogy sikerüljön a svájci munkavállalás, sajnos nem könnyű, de csodás ország.
    A segítségről, meg csak annyit, hogy én is segítek szívesen, de csak annak akinek lehet, és van értelme. Tudod, amikor valaki hív, hogy baj van a szappanjával, segítsek, de azt sem tudja elmondani, hogy mit rakott bele, a folyamatot sem, akkor könyörgöm miről beszélünk?
    Szerintem még mindig nagyon kevesen fordulnak a naturkozmetika felé. Pedig fillérekből csodákra lennének képesek.
    További jó szappanozást Neked is.

    Névtelen :

    Szia!
    Köszi a gyors kommentet.
    Nagyon nehéz megfogalmaznom, amit most akarok írni, mert nem szeretnék senkit megbántani.
    A neten keresztül találkoztam már Vikiékkel,vettem is már 1-2 dolgot tőlük annó. A tanfolyamra is felhívták a figyelmemet és amikor kérdeztem ezért a horror összegért milyen papírt kapok, hát egy nagy semmit.
    Elismerem a vegyészi képesítését, de akár őt, akár a többi tanfolyam szervezőt milyen jogosítványok hatalmazzák fel a képzéshez?
    Mert nincs Magyarországon akreditált szappankészítő tanfolyam,tehát ezért háborodom fel, amikor ilyen összegekért illegálisan tanítanak bármit is.
    Ilyen alapon én mint diplomás ápoló csinálhatnék egy nővérképzőt, hiszen ezt tanultam 10 évig.
    Sajnos ez is csak a pénzről szól.
    Egyébként pl. a KÖJÁLt nem érdekli, van-e tanfolyamod vagy nincs. A szappant be kell vizsgáltatni, a helyiséget az ő szempontjaik alapján meg kell csinálni, kell egy vegyész, orvos v. gyógyszerész aki felügyel, el kell készítened a termékinformációs dokumentációt a biztonsági adatlapokkal együtt, ki kell váltani a vállalkozóit és kész.
    Aztán a vevők eldöntik kell-e a szappanod nekik vagy sem.
    Persze, ha ezt mind megcsinálod, nem kis pénzbe kerül,de ha esetleg ebből szeretne valaki megélni ez kell hozzá.

    Névtelen,
    el kell hogy keserítselek! Szappanozásból ma Magyarországon senki sem fog megélni. Becsületesen pláne nem!!! Rengeteg pénz kell hozzá, mert ha pl.1 csepp illóolajjal többet raksz, már újra be kellene vizsgáltatni, engedélyeztetni. A tapasztalat egyébként az, hogy pl. egy gyógyszerésznek fogalma sincs róla. Amíg 15 patikát kellett végig járnom, hogy olyan orrcseppet kapjak amiben nincs doppinglistás adalék, és ezt NEM TUDTÁK, addig miről beszélünk? Arra is kiváncsi lennék, mennyi pénzért fog melléd állni szappanozásnál 1 orvos, vegyész, gyógyszerész?
    Abba nem másznék bele, hogy kinek mire van jogosítványa, de ott legalább tényleg szakembertől tanulhat, és-tényleg tanulhat-az aki akar! Sokaknak a szappanjainkért kért pár száz forint is lehúzás.

    Névtelen :

    Szia!
    Én nem használok semmilyen illóolajat a szappanjaimhoz, és így is szépen fogynak. Mivel az illóolajak még a 100%-osak is mint biztos te is tudod, sok embernél okoznak bőrirritációt, allergiát.
    Egyszer, csak úgy szúrópróbaszerűen elvitte tőlem egy vásáron a KÖJÁL az egyik szappanomat,bevizsgáltatták, teljesen tisztának találták.Őket ez érdekli. Az OÉTInél kell az összetételbeli eltéréseket bejelenteni,de ne gondold, hogy valaki 1 csepp illóolaj pluszt bejelent.
    Én azt gondolom, hogy akinek rendes engedélyei vannak és az alapanyagokat jó áron be tudja szerezni, tud minőséget és mennyiséget termelni, az igenis ki tud hozni egy közepes fizetést havonta.
    Arról, hogy mennyiért áll mellém egy orvos szappanozni, hát semmiért, mivel hál Istennek nagyon jó a viszonyom az orvoskollégákkal és úgy mint az egész életben, valamit valamiért, felügyeletért pl. szappant. :-)
    Egyébként mivel egyszerre 110 db-ot is le tudok gyártani, erre a szívességre nem kell senkit naponta megkérnem.
    Az OÉTIt nem érdekli, hogy a szappanozáshoz ért-e az adott orvos, gyógyszerész v. orvos.
    Elviekben mindegyiküknek kellett tanulnia a folyamatról, hogy épp akkor nem voltak az adott órán, hát sajnálom, nekik a név és a végzettség kell, hát legyen, megkapják.
    Egyébként nem az adott személy szakértelmét vonom kétségbe, csak a tevékenységet bírálom, hogy igen nagy összegért illegálisan tart ilyen tanfolyamokat, a sok hülye meg fizet is érte.Ha annyira fontos az emberek biztonsága és a szappanozás tanítása, miért kell lehúzni őket, miért nem tart kézműves foglalkozásként ingyen, vagy jelképes összegért ilyet? Mert azt ugye senki nem hiszi, hogy fejenként 15000 Ft értékű alapanyag fogy el egy ilyen "tanfolyamon". Ja és másnap menjél el újra, a "kész" szappanodért...
    Én nem adok senkinek sem tippet, sem receptet,pénzért főleg nem tenném, mindenki kaparja ki magának a gesztenyét.
    Egyébként tökéletesen megértem, hogy megéri alkalmanként 135000Ft-ért konkurenseket kinevelni.
    (Ha az első kommentemet végigolvastad,bemutatkoztam, Kriszti vagyok.)

    Kedves Névtelen Kriszti!
    Csikós Vera vagyok, annak a cégnek az ügyvezetője, akiről szó van. Örülök, hogy megtaláltam ezt a kis párbeszédet, szeretnék pár félreértést eloszlatni.
    1. Nem illegálisan tartjuk a tanfolyamokat, mert a felnőttkézképzési törvénynek megfelelően tartjuk a tanfolyamokat. Az akkreditáció teljesen más tészta, ahhoz, hogy törvényes keretek között tarts felnőttképzés keretében tanfolyamot, nem kell, hogy akkreditált legyen a képzés vagy az intézmény.
    2. 15000 Ft-ért kap egy nagyon alapos elméleti képzést, végignézi a gyakorlatban 9 szappan elkészítését+ elkészíti a sajátját, és másnap hazavisz 1,5-2 kg szappant. Ha nem tud érte jönni, akkor postán megkapja ingyen. Ha szappant készítesz, te is tudod, hogy mennyiért tudnál megvenni 2 kg szappant a piacon...15000 Ft-ért?
    3. Nem tudunk diplomát adni, mert nincs olyan szakma, amiről adhatnánk. Ha szappankészítő OKJ-s tanfolyamot akarnánk tartani, akkor azt előbb a minisztérium torkán kellene lenyomni. Ezen kívül az ég világon semmire sem menne vele, mert a kozmetikai gyártásról szóló törvény szerint ez a végzettség nem elég.
    4. A köjál nem állami szerv, ahogyan az Oéti sem. Csak az Ántsz bírságolhat. Szerencséd volt, hogy a műhelyedet nem akarták megnézni.
    5. A nálunk tanulók nagy része nem megélhetés miatt jön el a tanfolyamokra, hanem azért, hogy elkészítse saját magának a kozmetikumait, nem termeljük a saját konkurenciánkat.

    Szép napot,
    Vera

    Vera,
    köszönöm a bejegyzésedet!!!

    Kriszti,
    még néhány gondolat. Tisztában vagyok az illóolaj kérdéssel, én sem használom, ha igen, főként egyéni kérésre. És ha már a becsületességnél tartunk, az 1 csepp illót is be kellene jelenteni, és a vegyésznek, orvosnak, gyógyszerésznek nem szabadna aláírnia a meg nem történtet 1 szappanért. A KÖJÁL (ÁNTSZ?) miért ne találta volna tisztának a szappanodat, hacsak nem hempergett meg a vásári porban? A szappan nem koszos!
    A 110-es darabszámmal nem mondtál se újat, se sokat, ezt bármelyikünk, bármikor.
    Csak halkan, de hallhatóan megkérdezem, Te miért árulod pénzért a szappanjaidat? Miért "húzod" le az embereket? Miért nem adod "jelképes összegért", maximum anyagárban?
    Jaaa, hogy Te meg akarsz élni belőle?!?
    És igen, "mindenki kaparja ki magának a gesztenyét" ez az igazi magyar hozzáállás, az önzetlen segítőkészség, amit Te felróttál Creativikynek. Dobálózol számokkal, rosszul értelmezett félinformációkkal.
    Szerinted ha nem olvastam volna végig a kommentedet, válaszoltam volna?

    Kedves Nevtelen Krisztina!

    Ha több eve kecskeket tartasz miert nem östermelökent a tejböl es sajtbol probälsz megelni? A szappanban felhasznält mennyiseg nagyon minimälis...lassan kezd ugy kinezni a dolog, hogy Magyrorszägon mär a vizcsapbol is kecsketej folyik.:)En kicsivel regebb ota szappanozok mint te jopär szappanos tärsammal egyetemben ...de tisztäban vagyok vele, hogy ez nem megelhetesi forräs. Mostanäban divatos...aztän csak abban bizok, hogy a sok laikus nem fogja lerontani a felresikerült szappanjäval.
    Azt meg vegleg nem ertem, ha belevägtäl egy vällalkozäsba otthon akkor mier is mennel ki Sväjcba?

    Névtelen :

    Sziasztok!

    Először is, nagyon tetszik az írás, másodszor, sokkal nagyobb körben kellene olvashatóvá tenni...
    jó lenne, ha a hatóságok is felfigyelnének erre a szakmára, mert a kézi szappankészítés, kozmetikumkészítés önálló szakma lett az idők folyamán, akár tudomást vesz róla valaki, akár nem.
    Engem is az illóolajok kérdése foglalkoztat a leginkább. akárhogy is van, az illóolajokkal gyógyítanak, van gyógyhatásuk, ugyanakkor rengeteg mellékhatásuk lehet. Tudjuk, hogy vannak illóolajok, amiket pl. várandósok nem alkalmazhatnak, de honnan tudja ezt pl. egy átlag vásárló, amikor természetes szappant vesz? Az allergia is ott van, persze, a kisgyerekekre vonatkozó tilalmak, hogy az eukaliptuszolaj arra hajlamosaknál epilepsziát válthat ki, s még mennyi minden...
    Kinek a felelőssége, ha valakivel baj történik?
    Azt hiszem, a természetes dolgok irányába való visszatérés mindenképpen jó, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy az embereket hosszú idő óta rászokatták, hogy mindent készen kapnak, s a készen kapott dolgokon ne gondolkozzanak. Nem csak a kozmetikumokra igaz, de az ételekre... ha tudnák, mit kennek magukra, mit esznek, akkor elborzadnának, de ismerni kell, mit használunk akkor is, ha a természetes dolgok világába térünk vissza. Egy alapvető szemléletváltás kellene, és ez megoldaná a szappanozással kapcsolatos kérdéseket is, mert aki tudja mit csinál, már fel sem tenne olyan kérdéseket, amiket fentebb olvasni lehet, s amiktől az ember haja égnek mered.

    Szia Névtelen!
    Köszönöm a dicséretet.
    Isten ments hogy nagyobb kőrben legyen olvasható, szerzek magamnak így is épp elég ellenséget. Az igazság fáj, kevesen viselik.
    Véleményem szerint nem okoz problémát a szappanban lévő illó, mert viszonylag kevés van benne, a lúg megdolgozza rendesen, és hát elég kevés időt tölt a bőrön a szappan ahhoz, hogy probléma legyen belőle. Én szívem szerint nem is tennék bele, de az emberek rá vannak szokva, anélkül nem szappan a szappan nekik.
    Igazad van, szomorú hogy az emberek nem gondolkoznak, és nem néznek utána semminek, mert így egyszerűbb. Én is onnan tudok dolgokat, hogy utánanézek, olvasok, folyamatosan tanulok.

    Névtelen :

    Kedves Dömbi, és Többiek.
    Nagyon érdekes ez a hozzászólás, magam is érintett vagyok a témában.
    Kezdem azzal, hogy elvégeztem a creativiky-s tanfolyamot. Tettem ezt azt követően, hogy találkoztam egy nagyon alapos, jó leírással a szappankészítés menetéről. Mégis úgy döntöttem, veszélyes anyaggal nem pacsmagolok saját fejem után, még a leírás alapján sem.
    Kifizettem a 15 000,- Ft-ot, megérte. Nem vegyész tartotta, inkább lelkes, gyakorlott amatőrnek mondanám az illető hölgyet. Kicsit többre számítottam ebből a szempontból, de mégis úgy érzem, értéket kaptam a pénzemért. Értem ez alatt az elméleti háttér bemutatását, a számomra legfontosabb gyakorlati bemutatót, és meglepően sok szappant vihettem haza a végén. Nem OKJ-s a tanfolyam, az igaz, és nyilván lehetne még jobbítani rajta - de könyörgöm, ugyanez talán nem mondható el akár az egyetemi képzésekről is?
    Azóta többekkel beszélgettem a témáról, és tényleg sokan sajnálják rá a pénzt. Azt szerették volna, ha pár perc alatt kiokosítom őket. Hát én csak azt mondom mindenkinek, hogy menjen el egy tanfolyamra.
    Azt nem állítom, hogy a félnapos tanfolyam után már értékesíthető szappanokat lehet készíteni. Pedig igen, mert a tanfolyami alaprecept nagyon jó, úgy ahogy van, adalékok nélkül is. Ha valaki csak azt ismétli, amit ott látott/csinált, abból jó szappan lesz.
    Nálam csak egy kreatív hobbinak indult, amolyan "csináljunk valami érdekeset ezen a hétvégén"-féle kóstolgatás, de beleszerettem. Főleg azért, mert azt éreztem, soha ilyen finom szappanom nem volt még.
    Akkor még azt hittem, a két jókora tömbből felvágott darabok sose fogynak el. Még ott álltak a tusfürdős flakonok meg a folyékony szappanok a kád, a mosdó szélén. Ez azóta teljesen megváltozott, csak a saját szappanomat használjuk. A családban ajándékozgattam is. Apukámnak elmúltak tőle a bőrproblémái. Nem azért, mert csodaszerekkel lenne tele, hanem mert nincs benne ártalmas dolog.
    A "bio"-kérdéshez is volna egy gondolatom. Az organikus gazdaságból származó javak értéke az, hogy - amennyire lehet - mentesek a vegyszermaradványoktól. Így a belőlük készült szappan is az lesz.
    Ami meg az engedélyeztetést illeti, az sajnos nagyon bonyolult, ami jó is meg rossz is. Egyfelől biztosítékot jelent a fogyasztónak - elvileg - arra, hogy... és itt nem tudom befejezni a mondatot. Mert nézzük csak meg a boltok polcain a sok, OÉTI számmal rendelkező terméket. Biztosan van a gyártónak is ÁNTSZ- engedélye (de tényleg van? sok terméket importálnak, nézzük csak meg, hogy honnan). Mégis, ezek minősége gyakran nem éri el a házi készítésűét. Most általában a kozmetikumokról beszélek.
    Úgy tippelem, a Meskán áruló szappanosok általában nem teljesítik a jogszabályi előírásokat. (Elnézést kérek mindenkitől, akire ez nem igaz.) Úgy sejtem, az engedélyek beszerzése, egy ÁNTSZ-nek megfelelő szappanfőző műhely kialakítása nem kis beruházás.
    Ha valaki a saját maga által is használt szappanokból szeretne néhányat értékesíteni, annak ez nem érheti meg. Most nem azokra gondolok, akik nagyobb tömegben gyártanának és ebből akarnak megélni.
    Nem tudom, a vásárokon árult szappanok "szabályosak"-e. Sok kérdést felvet ez, de úgy vélem, a fogyasztónak is felelőssége, hogy tudatosan vásároljon. És a jogszabályokat is ki lehet játszani, még ha van is valakinek engedélye.
    A kézműves szappanokban én nem látok jelentős kockázatot. Kényesebb kérdés, hogy krémeket is árulnak engedély nélkül. Ott pedig már sokkal több dologra kell figyelni, míg a szappannál - ahogy Viki is írta - a mikrobiológiai stabilitás jellegénél fogva adott. Esetleg megavasodik idővel.
    Ami a vegyszerekkel való bánást illeti, hát bizony, naponta használunk elég durva vegyszereket a háztartásban.
    Be kéne vezetni a szappan-őstermelő intézményét. Mint a mezőgazdasági őstermelőkét. Mellesleg, a zöldséget termelők mellett is kéne álljon egy orvos/vegyész/agrármérnök vagy ilyesmi szakember. Gondoljatok csak bele, hányféle vegyszert használnak a mezőgazdaságban. És itt már olyan termékről van szó, amit megeszünk.
    Összetett kérdések ezek.

    Kedves Névtelen,
    Creativiky tanfolyamai jók, hogy miért nem OKJ-s arról fentebb Vera már írt. Aki nincs tisztában a kémiával, nem is lesz fél délelőtt alatt. Félnapos tanfolyam után az ott kapott receptet ismételve lehet gyakorolni, abból kiindulva tovább fejlődni.
    Véleményem változatlan, bioszappan nincs. Ameddig NaOH van benne, addig nekem az nem bio, a többi származhat organikus gazdaságból, ezt nem vitatom, de az NaOH és a KOH kémiai vegyszer. Vagy írják rá, mondják hozzá, hogy a felhasznált olajok zsírok egyéb adalékok bio termékek.
    Igazad van, a jogszabályokat ki lehet játszani, de pont mi ne erre hivatkozzunk. Csináljunk és áruljuk becsületesen, mert ha nem, akkor minek az egész? Én azért látok a kézműves szappanokban kockázatot, amiket már többször le is írtam.
    Őstermelő meg hogy? Mit fog hozzá megtermelni, a NaOH-t, vagy a seavajat, esetleg a babasszuolajat, vagy kipréseli otthon a napraforgóból az olajat, esetleg tejport készít? Na azt meg hogy?
    Összetett kérdések ezek, bizony-bizony de még mennyire!

Megjegyzés küldése