Betegségre szappan?

Letudok egy adagot a lemaradásomból. Aztán majd szépen lassan a többit is.
Sokan vagytok kíváncsiak a véleményemre bizonyos dolgokról.
Gyanítom, ezzel a bejegyzésemmel begyűjtök néhány ellenséges mailt, megjegyzést, de hát az vele jár.

Beszéljünk kicsit arról, hogy mire való a szappan.
A szappan nem csodaszer, nem gyógyszer, bármiből is készül! Tele lehet a legdrágább olajokkal zsírokkal, kecske szamár juhtejjel, gyógynövényekkel, nem ettől fog a bőrünk úgy kinézni mint a világ legjobban fizetett modelljeinek az agyonretusált fotókon.
Nekem meggyőződésem, hogy a szappan, lehet tömb, folyékony, vagy krém állagú, elsődleges feladata, és tulajdonsága, hogy tisztít! Eltávolítja a szennyeződés a bőrünkről. A természetes natur alapanyagokból készült szappanok már önmagukban "gyógyítanak", hiszen hiányzik belőlük a rengeteg kémiailag előállított szintetikus borzalom, amik többnyire az allergiát, ekcémát egyebeket okozzák fokozzák. Csak a szappan nem gyógyítja meg a bőrproblémákat, pl. miteszer, szükség van kozmetikus szakszerű arctisztító kezelésére, bőrtípusunk meghatározására, türelemre kitartásra, míg kikísérletezzük a nekünk leginkább megfelelő szappant, krémet, egyebet.
Azt sem árt tudni, hogy mindegy mivel fürdünk, mosakszunk, utána kötelező a visszazsírozás, tehát a krémezés! Az emberek túlnyomó többségének száraz a bőre, vagy alkati, vagy egyéb környezeti ártalmak miatt. A bőrszárazságot általában maga a háziszappan nem oldja meg teljes mértékben, kiegészítésként ezért kell megtalálni a nekünk legmegfelelőbb krémet is. A zsíros bőrt is kötelező krémezni, ne felejtsük el, sőt, több, és szakszerűbb odafigyelést igényel.
Engem személy szerint elkeserít, és megdöbbent, ahogy néhányan a szappanjaikat reklámozzák. Szemérmetlen hazugságok, gátlástalan marketing dumák. Ne higgyük el, hogy a sószappantól 1 hét után eltűnnek lábunkról az újjnyi viszerek, amit ugyan az érsebész már háromszor megoperált, de elszúrta, a kamaszfiúnkról sem fognak a fekete miteszerek a kecsketejes agyagos szappanoktól felszívódni, csak ha a kozmetikus kinyomkodja, a striák sem fognak kámforrá válni rólunk csak azért mert csilipaprikát és avokadóolajat raktunk a szappanba, sőt a torokfájásod sem fog enyhülni a kakukkfüves utifűs szappantól és még sorolhatnám. Tegyük a helyükre a dolgokat, és kezeljük ott, megfelelően!
Akkor a kis kitérő után...

Szerintem a szappan szárít a legkevésbé, a folyékony, a krém, a glicerinszappan jobban.
Melyik higiénikusabb?

A szappanon nem igazán maradnak meg a baktériumok vírusok, ellenben a tubusokon hihetetlen tömegben. Gondoljátok végig, hogy miért? WC után mész a mosdóhoz, munka után koszos kézzel, rátenyerelsz az adagolóra, megfogod a tubust, kinyomod az adagodat, és az összes fertőző baktérium ott marad a tubuson, kinyomókaron. És ez a folyamat ismétlődik míg tart a tubus tartalma. Jó esetben, rossz esetben kiürül, és újratöltöd, mert nem is jut eszedbe a többi, és különben is, kifőzöd, alkoholban áztatod, vagy hogy frtőtleníted? A szappant használat után leöblíted folyó víz alatt, látható kosz nem marad rajta, a többit meg elintézi maga.

Azt tudjátok, hogy minden szappanban van NaOH, vagy KOH? Mert hogy nélkülük nem lesz szappan a zsírokból olajokból! Ezt tudomásul kell venni, akár tetszik akár nem. A korrekt tájékoztatáshoz hozzátartozik.
Ennyi kémiai anyag minden házilag előállított szappanban van. A többi a természetes. Elvileg!
Mert nem mindegy, hogy hol veszem a tejet, a gyógynövényt, az olajokat, zsírokat, és az illóolajokról nem is beszélve, hol termesztik, készítik, milyen eljárással egyebek! Ezek beszerzési ára határozza meg alapvetően a szappan árát, és aztán a ráfordított idő energia.
Az értékét meg a szappanfőző, amilyen szeretettel, figyelemmel, gondoskodással készíti. A fürdőszobádban, ha a kezedbe fogod a szappant, arról sugárzik, hogy azzal valaki törődött, időt töltött, valaki Neked csinálta, Rád gondolt ismeretlenül is, mert örömet, jó érzést, egy pillanatot  akart Neked adni.
Ezért kell ilyen szappant használni, mert ezzel a legszebb legdrágább gyári készítmény sem tud versenyre kelni.
Nincs két egyforma, mind külön külön 1 darab, ami csak a Tiéd.                                                                                                                                                           

8 megjegyzés ehhez: "Betegségre szappan?"

  1. Neked teljesen igazad van. Ezeket az apró részleteket vannak akik szeretik kifelejteni. A házi szappan nem csodaszer, de mindenképpen valamilyen szinten a gyári termékek után gyógyír a testnek, léleknek.

    Végre valaki egyetért velem! Ennek örülök!

    Kicsit késve,de én is osztom a véleményt. Nagyon igazad van, én nem tudtam volna ilyen jól megfogalmazni:)

    Biztos sikerült volna, talán még jobban is. Tudod én ritkán járok haza, de akkor ömlesztve kapok mindent. Hallottam olyat is ami ennél is jobban háborít,de majd ha lenyugszom...

    Az amerikai rendszerben az FDA kifejezetten tiltja, hogy szappannak gyógyhatást tulajdonítsanak, akkor ugyanis már a drugs kategóriájába kerül és gyógyszertárban forgalmazható, továbbá ugyanazok a vizsgálati kritériumok vonatkoznak rá, mint a gyógyhatású termékekre. Szerintem, ha szabályozni fogják a házi kozmetikumgyártást, itt sem lesz szabad gyógyhatást tulajdonítani a szappannak. Persze a gyógynövényeket valamiért mégis beletesszük, az olajokat bizonyos szempontok alapján válogatjuk össze... szóval nehéz. Ami még idetartozik szerintem a táplálkozás és nagyon fontos is, mert aki cukrot lapátol magába minden mennyiségben, hiába várja, hogy a szappan meg majd elmulasztja a pattanásokat...na és a stressz. Szóval, ha a természetes kozmetikumok, a jó (de legalábbis tiszta) ételek és a feszültségcsökkentő technikák együtt vannak, akkor lehet elkezdeni vizsgálódni...szerintem.

    Na azóta gondolkodtam, nem tudom, kellően átjött-e a kommentből, hogy igen, egyetértek veled, a szappannak önmagában NINCS csodálatos gyógyhatása.

    Átjött, persze, és osztom a nézetedet, csak ebbe már nem akartam belemerülni, majd egy másik posztban.

    Névtelen :

    Hasonló gondolataim írtam meg pár órája a blogomban :)

Megjegyzés küldése